Nosework

Denna roliga hundsport som innebär att nosen används härstammar från USA. Den utvecklades i USA 2006 av tre professionella hundtränare. Från början utvecklades tekniken för att stimulera hundar som befann sig i hundstall. En hund som kommer till ett hundstall har oftast ingen lugn och harmonisk bakgrund. Då kan arbete med nosen hjälpa till att bygga upp hundens tillit och självförtroende igen. Tekniken föll väl ut och spred sig snabbt bland hundägare över hela kontinenten. Idag kan man tävla i denna sport med sin hund. Våra fyrfota vänner behöver stimulans . Det här kan vara värt att prova.

Låt din hund jobba med nosen.

lavinhundar är en stor tillgång vid sökpådrag efter en lavin. Dessa hundar börjar sin utbildning vid ett års ålder och när de är tre kan de börja användas i tjänst. Det är brukshundklubben som ansvarar för denna utbildning. Innan hunden utbildas får den gå igenom olika prov för att se om de passar som räddningshund. Alla raser kan användas för denna typ av räddningsarbete. Viktigt är att de ska kunna ta sig igenom svår terräng. De tränar sitt luktsinne att känna igen doften av människa. För att behålla sitt certifikat måste hunden genomgå årliga kontroller. I Sverige räknas dessa som tjänstehundar och polisen har ansvaret.

Spårning som hobby

De flesta hundar tycker om att spåra. Att använda nosen är ett bra sätt att aktivera din hund. Här får den träna både hjärna och muskler. Börja med att gå ut i skogen och gömma dig bakom ett träd och låt din hund leta upp dig. Om du inte har någon medhjälpare kan du istället gömma något som tillhör hunden, en leksak eller en filt. Sen kan ni leta tillsammans. Vill du göra det mer avancerat kan du ta kontakt med en jägare och lära hunden att spåra vilt. Så även om inte din hund blir en godkänd lavinhund kan ni ha mycket trevligt i skog och mark när ni är ute och spårar.