Hundmat

Det är en hel del att tänka på innan och när man skaffat hund. Varför vill man ha hund? Hur ska den uppfostras och har jag den tid den kräver? Hunden har även behov av foder som innehåller allt den behöver näringsmässigt. Färdigköpt hundfoder är vanligtvis helfoder ger hunden den kräver näringsmässigt. Vill man laga egen mat måste man ta reda på rasens behov och gäller det valpar och dräktiga hundar har de speciella behov. Hundens näringsbehov är inte lika som människans och därför fungerar det inte att ge den familjens matrester. En hund som äter bra och får rätt sammansatt foder är pigg, frisk och med en päls som är i god kondition.

madbesskennel2.se

Bästa vännen

Det är inte underligt att hunden kallas människans bästa vän. En hund som är i samspel med sin ägare kan uträtta en hel del och även visa att den förstår enormt mycket. Den är empatisk och känner av människans känslor och visar det också. Även herrelösa hundar vistas gärna i områden med människor istället för att bege sig i flock till skogs till exempel som man kanske anser vore mer naturligt. En hund som inte kan lösa ett problem på egen hand söker för det mesta upp sin ägare eller annan människa för hjälp. Detta är unikt för hundar och förekommer i stort sett inte hos några andra djur. Det finns många personer som anser att deras absolut bästa vän som förstår dem i alla situationer är deras hund. Ett inredningstips för alla hundälskare är att låta tillverka en fototapet av deras bästa vän. Anlita gärna en hundfotograf som kan få fram hundens personlighet i fotot.

Första maten för valpen

Modersmjölken är den första kosten för en valp men redan vid 3-4 veckors ålder börjar den intressera sig för annan mat. Det dröjer dock till den är 6-8 veckor innan den börjar avvänjas och det är då man kan börja introducera valpfoder. Fodret ska vara väl balanserat och rikt på alla näringsämnen den behöver. Ett valpfoder av hög kvalitet är rikt på lättsmält protein som stödjer utvecklingen. I början ska maten blandas med vatten och mosas och successivt övergår man till att servera maten torrare. Man ska dock inte ha bråttom utan låt det ta tid även om valpen verkar vara redo för större och torrare bitar. Man ska heller inte frestas att mata den för mycket eftersom en för snabb tillväxt påverkar mage och skelett negativt. Låt maten vara rumstempererad då det ger bättre smak och lukt. När hunden är mellan 12 och 18 månader är det dags att börja ge den vuxenfoder.