Cesar Millan

Alla som älskar hundar har hört namnet Cesar Millan. Cesar Millan kallas också ”Mannen som kan tala med hundar”, ett namn som han fått på grund av hans förmåga att träna och rehabilitera problemhundar. Han blev känd i Sverige genom sitt program med samma namn, som på originalspråket enkelska kallas The Dog Whisperer.

Cesars karriär som hundtränare kan sägas ha börjat redan under hans barndom. Han föddes i Culiacán i Mexiko, och växte upp på sina farföräldrars gård i Ixpalino. På gården fick hans farfars många hundar vandra fritt, och Cesar studerade deras beteenden. Han såg också många herrelösa hundar under sin uppväxt, och började ta hand om dem och lära dem rätt beteende. Redan då fick han ett smeknamn relaterat till hundar av de som fanns i hans närhet: El Perrero.320px-Cesar_millan

Cesar kom till USA när han var 21 år gammal. Han kunde då ingen engelska, men förstod snart att han ville hjälpa de hundar han såg i landet: han upprördes över att de behandlades på ett sätt som inte var naturligt för dem, då de släpptes lösa på tomten, friserades och bar kläder. Han fick sitt första jobb i USA på en hundsalong, och där kunde han också lära sig engelska. Därefter fick han jobb på ett hundcenter, där hans särskilda relation till hundar snart uppmärksammades. Hans karriär tog fart, då han arbetade med kändisar som Oprah Winfrey, Nicolas Cage och Will Smith, och idag driver han ett eget framgångsrikt hundcenter.

Trots Cesar Millans stora framgångar finns det de som kritiserar hans metoder, bland dem svenska hundinstruktörer, veterinärer och etologer. När Cesar kom till Sverige för att hålla en föreläsning blossade motståndet upp. Hundtränaren Rasmus Andersson är en av personerna bakom ett initiativ som de kallar ”Stoppa Cesar”. Rasmus menar att Cesars metoder skapar hundar som blir farliga och som när som helst kan explodera, och att hans teorier om dominans är gammal forskning som sedan länge varit inaktuell. Han anser inte att man som Cesar bör straffa oönskade beteenden hos hunden, utan snarare förstärka de önskade beteendena genom belöningar.

Om du vill ta reda på mer om Cesar och hans metoder, för att själv bilda dig en uppfattning, kan du bland annat lyssna på hans bok Cesar och hans hundar på Storytel.se, där det också finns tusentals andra ljudböcker.