Agility

Det finns många aktiviteter du som hundägare kan ägna dig åt tillsammans med din hund för att stimulera både hunden och dig själv. En av de fysiskt mest utmanande aktiviteterna är agility.

Agility kommer ursprungligen från England, där den visades på en hundutställning 1978. Sporten kom till Sverige i mitten av 80-talet, och sedan tog det inte lång tid innan den blev en officiell hundsport, vilket den blev 1987.

Ordet agility på engelska betyder ’snabbhet’ eller ’rörlighet’. Det är en bra beskrivning av de egenskaper som krävs av både hund och hundägare i denna sport. Den går ut på att hunden på kortast möjliga tid ska ta sig igenom en hinderbara utan några missar eller så kallade vägringar. Hundägaren kallas i agilitytermer för ”förare”, eftersom han eller hon hela tiden för hunden genom banan med hjälp av ledande handgester och tecken. Föraren får aldrig fysiskt röra hunden. På hinderbanan finner man bland annat hopphinder av olika höjd och bredd, balansbomar, tunnlar, däck och slalompinnar. Agility passar alla hundar och är roligt att bara ha som träningsform. Det är ett utmärkt sätt att öva upp samarbetet med din hund, och det är viktigt att under träningen jobba med att motivera hunden och skapa en positiv attityd. Hundar känner av människors sinnesstämning, och det är därför viktigt att man själv känner detta genuint. En människa som har bra ledaregenskaper bland människor har generellt sett lättare att också leda en hund. Om man vill ha hjälp med att förbättra sina ledaregenskaper inför agilityträning kan man gå en ledarskapsutbildning här.Agility 1

Vill man ta träningen till nästa nivå kan man också tävla i agility. Det finns tre tävlingsklasser, som är indelade efter mankhöjd på hunden: small (under 35 cm), medium (35-43 cm) och large (över 43 cm). För att få tävla måste föraren vara medlem i en klubb som ingår i Svenska kennelklubbens organisation. Hunden måste vara över 18 månader, men i övrigt finns inga krav vad gäller renrasighet eller registrering, så länge hunden har en tävlingslicens. Den utfärdas av Svenska kennelklubben. Svenska Agilityklubben skickar efter uttagningar på SM ett landslag till NM och VM, så det finns chanser att gå långt om man satsar. Oavsett hur intensivt eller lugnt man tränar kommer man dock alltid att ha roligt tillsammans med sin hund.