Vad man ska tänka på när man köper en valp

I Sverige är det över 600 000 hushåll som har minst en hund. Det är tillsammans med katten det mest populära husdjuret och anses av många vara ett bra djur att skaffa om man har barn. Det finns dock många saker att tänka på om man funderar på att köpa en valp. Att ta hand om ett levande djur kommer med mycket ansvar och det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska förbereda sig för att ge hunden ett så bra liv som möjligt. Vad är det då man bör tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en valp? Svenska Kennelklubben har svar på de vanligaste frågorna.

 

Är du en lämplig hundägare?
Enligt Svenska Kennelklubben, SKK, är detta den första frågan som man bör ställa sig själv om man är sugen på att skaffa hund. Det man framförallt bör tänka på är inte huruvida ens personlighet är rätt för att ta hand om en hund, utan hur ens liv ser ut. Att ha hund upptar mycket tid och man begränsar sin flexibilitet avsevärt. Om man lever ett liv där man jobbar och reser mycket kan det till exempel vara svårt att ge hunden det den behöver. Man måste, som de flesta redan känner till, gå ut med hunden flera gånger om dagen samt se till så att den får i sig den näring den behöver. Om man vet att man kommer att jobba mycket under de närmaste åren och att det kan bli svårt att ta hand om hunden hela tiden, kan det vara bra att vänta. Många hundar lever i över 15 år, så det är definitivt ett långsiktigt åtagande. En annan aspekt är att det kan kosta en del pengar att ha en hund. Inte bara är de ibland dyra att köpa, man måste också ha råd att skaffa mat, leksaker och eventuellt hyra någon som kan ta hand om hunden när man är på semester.

 

Vilken hundras är lämpligast?
Denna fråga beror enligt SKK på hur ens livssituation ser ut. En del hundraser är lämpliga för barnfamiljer, medan andra inte är det. En del raser klarar dessutom av att vara själva under längre tid än andra. Vilken hundras som passar bäst är dock en komplicerad fråga att svara på. En hundinstruktör kan vara en bra person att vända sig till om man har frågor kring olika raser. Om du väl har bestämt dig för att skaffa hund har du dock förhoppningsvis en rolig tid framför dig. Det är kul att köpa saker till sin nya familjemedlem och på namnband.se kan du köpa personliga namnlappar.

Vad ska man tänka på vid köp av valp 2