Vad kostar det att ha en hund?

Om du funderar på att köpa hund finns det en hel del att tänka på innan du bestämmer dig. Du måste dels vara säker på att du verkligen har tid och energi för att ta hand om hunden under många år framöver. Många vill skaffa en hund till barnen när de är i rätt ålder, men tänker kanske inte på att hunden eventuellt kommer leva kvar även efter att barnen flyttat ut. Innan du bestämmer dig för att skaffa hund finns det några saker du bör se över. En av dessa saker är hur mycket det egentligen kostar att vara hundägare.

 

Kostnader för en hund
Till att börja med kan inköpspriset för en hund vara ganska högt. Detta varierar så klart mycket mellan olika raser, men för den vanligaste hundrasen i Sverige, Golden Retriever, kan man räkna med ett pris på cirka 12 000 kronor. Vid sidan om inköpspriset finns det dock en rad andra utgifter att ta hänsyn till. Att köpa foder och annan mat till hunden kan till exempel kosta flera tusen kronor om året. Många väljer också att skaffa en försäkring till hunden i fall en olycka inträffar. Som alltid när det gäller försäkringar är det många som tänker att det är en onödig utgift. Man måste dock komma ihåg att om hunden skadar sig och behöver en operation kan det bli mycket dyrt. Eftersom man också fäster sig emotionellt vid ett husdjur kommer det förmodligen vara mycket svårt att välja bort en potentiellt livsavgörande operation. För dig som undrar mer om vilka kostnader man bör räkna med under hundens första levnadsår erbjuder Svenska Kennelklubben en hel del information om detta.

 

Vilka raser är dyrare än andra?
Vissa hundraser är dyrare än andra, både när det gäller inköpspris och löpande kostnader. En av de saker som avgör hur stora kostnaderna blir är så klart hur mycket hunden äter. En större hund behöver mer mat än en mindre. Enligt en sammanställning som Expressen gjort skiljer det tusentals kronor i årliga utgifter mellan olika hundraser. Generellt sett får man räkna med att en hund kostar över 20 000 kronor under det första levnadsåret. I denna summa ingår bland annat inköpspris, vaccination och foder.

Vad kostar det att ha hund 2