Hundkennel

Hunden är människans bästa vän, brukar det ju heta. Många svenskar håller nog med om det gamla ordspråket i och med att över 600 000 hushåll runt om i landet äger en hund. Precis som många andra djur, särskilt de som står nära människan, är dock hundar ofta föremål för debatt. Dels kan debatten handla om hur man ska hantera aggressiva hundar eller så kallade kamphundar. Många gånger handlar dock debatten om hur vi tar hand om djuren. De flesta hundar som ägs av människor i Sverige har fötts upp på en hundkennel. Eftersom en hundkennel oftast drivs i kommersiellt syfte är det många som frågar sig hur djuren egentligen tas om hand. Det är inte helt ovanligt att en kennel blir föremål för aktioner från djurrättsaktivister som motsätter sig utnyttjandet av djur för syften som gagnar människor.

 

Protester mot djurförsök
Det har vid flera tillfällen skett protestaktioner vid hundkennlar i Sverige. För något år sedan samlades aktivister utanför AstraZenecas hundkennel i Örkelljunga för att protestera mot djurförsök. Strax innan dess hade djurrättsaktivister försökt stoppa ett plan som avgick från Malmös flygplats, Sturup. Planet innehöll hundar från AstraZenecas kennel som skulle föras till Storbritannien eftersom företag bantade sin verksamhet. Många menar att just hundar är föremål för debatt eftersom det är djur som många människor har en relation till. När en hund utsätts för djurförsök orsakar det enligt AstraZenecas presschef stora känslostormar. Enligt företaget var dock just dessa hundar uppfödda för att ingå i forskning.

 

Hur fungerar en hundkennel?
Det finns flera hundkennlar i Sverige och syftet med dessa är att föda upp hundar som sedan säljs vidare till privatpersoner. Riksorganisation Svenska Kennelklubben ingår i den globala kennelfederationen FCI. FCI:s funktion är att bevaka och främja olika frågor som rör hundar, både tamhundar och de som används inom hundsport runt om i världen. FCI delar också in hundarna efter olika raser och denna gruppindelning gäller även för Svenska Kennelklubben. Om en kennel är registrerad medlem i Svenska Kennelklubben brukar detta ses som ett tecken på att verksamheten är seriös och följer lagen. Svenska Kennelklubben har funnits sedan 1889 och samarbetar med liknande organisationer över hela världen.

Hundkennel 1